Cambie Apartments / Haeccity Studio Architecture

first_imgArchDaily Fast + Epp Apartments 2017 Structural Consultant: “COPY” Cambie Apartments / Haeccity Studio Architecture CopyAbout this officeHaeccity Studio ArchitectureOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentRenovationVancouverCanadaPublished on July 29, 2018Cite: “Cambie Apartments / Haeccity Studio Architecture” 28 Jul 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalSinkshansgroheBasin FaucetsPaintSTAC BONDComposite Panel Finishes – MetallicsConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 70 ADUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Hinged Door | AlbaWoodHESS TIMBERTimber – GLT BlockGreen FacadesSempergreenLiving Wall – SemperGreenwallMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: AEG, Blomberg, Karndean, Nevamar, Whirlpool Travis Hanks Photographs:  Krista Jahnke, Andrew Latrielle Manufacturers Brands with products used in this architecture project Area:  12000 ft² Year Completion year of this architecture project CopyApartments, Renovation•Vancouver, Canada Canada Photographs Projects Save this picture!© Krista Jahnke+ 16Curated by Fernanda Castro Share Lead Architects: Cambie Apartments / Haeccity Studio ArchitectureSave this projectSaveCambie Apartments / Haeccity Studio Architecture Designers:Shirley Shen, Jorge RomanIndustrial Design:Theunis Snyman, Basic DesignEnvelope Consultant:LDR Engineering GroupCity:VancouverCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Andrew LatrielleRecommended ProductsDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsDoorsLonghiDoor – HeadlineDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaText description provided by the architects. Haeccity Studio Architecture, a Vancouver-based practice, recently completed a major revitalization of a 3-storey, wood-framed 1920s character building that accommodates 19 rental units. The historic building located at 2930 Cambie Street maintains its modest yet engaging street presence along Cambie Corridor, one of the city’s major arterial routes.Save this picture!© Krista Jahnke“We wanted to give new life to an old building, while simultaneously honouring its previous contribution to the city,” explains Travis Hanks, Haeccity Principal, “At a time when buildings are disappearing along the Cambie Corridor, we had an opportunity to ensure these homes would flourish into a new era.”Save this picture!© Krista JahnkeThe project involved a comprehensive upgrade of all systems and interiors, including a more effective suite layout that resulted in an additional 5 units and new shared amenity spaces. All the units were updated to align with contemporary lifestyles, complete with modern fixtures and built-ins.Save this picture!© Krista JahnkeFor nearly a 100 years, passersby on Cambie could look through a celebrated front entry to a stair leading directly to upper levels. This common Vancouver feature, however, poses a number of serious challenges in terms of egress, accessibility, and life safety. To extend the building’s life, a solution emerged in the form of a clearly demarcated “insertion” into the character structure, a new modern stair and lobby that stood in clear distinction to its heritage context. Turning on its head the notion of history as a black and white photo, the new, modern stair intervention is rendered in neutral black and white, leaving the existing construction to endure in living colour.Save this picture!DiagramAs this was the first renovation in the building’s history, a large accumulation of antiquated building components were discovered – a kind of architectural archive of obsolete building technologies. The design team realized early on the importance of finding a meaningful way to physically and conceptually embed these objects and materials in the building’s new expression.Save this picture!© Krista Jahnke“These components convey traces of the building’s history, while preserving the narratives of its previous inhabitants,” says Shirley Shen, Haeccity Co-founder, “The idea of retaining and reusing the materials with ingenuity guided the renovation’s design.”Save this picture!© Krista JahnkePlaster on lathe, inlaid oak flooring, cast iron tubs, and wood panel doors were all refurbished in place. Areas that were too damaged to remain were carefully removed, stored, and up- cycled into new installations. Pre-electric iceboxes became workshop cabinets; concrete laundry sinks became planters; old-growth douglas fir was crafted into custom furniture. Cast iron furnace doors, single-hung window weights, antique lock sets, brass doorknobs, doorbells and hardware were all preserved, and integrated back into the building.Project gallerySee allShow lessThe Lighthouse / Lundgaard & Tranberg ArchitectsSelected ProjectsPolycor Office / Hatem+D architecture / Etienne Bernier ArchitecteSelected ProjectsProject locationAddress:Vancouver, British Columbia, CanadaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Year:  Architects: Haeccity Studio Architecture Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/898397/cambie-apartments-haeccity-studio-architecture Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/898397/cambie-apartments-haeccity-studio-architecture Clipboardlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *