Sherman Residence / Lorcan O’Herlihy Architects

first_imgArchDaily CopyHouses•Mill Valley, United States Save this picture!+ 14 Share Text description provided by the architects. The house sits on a south facing hillside on a ridge overlooking the upper Tamalpais Valley and San Francisco Bay beyond. The complexities found in the natural landscape and topography of Mill Valley, with its spiraling movement of folded planes and steep hillsides, established dynamic conditions critical to the direction of the overall architectural solution.Save this picture!Complexity came in the tethering of the house to the hill. The primary level, which houses the main public spaces, is visually anchored to the site as it bends in plan along natural contour lines. Simultaneously, the house cantilevers over the precipitous incline, its main floor supported by horizontal steel beams. Save this picture!The beams attach to the rear house wall, reinforced for additional strength. In the rear, the house stands on steel columns with diagonal bracing embedded in concrete foundation beams. A composition of floating rain screen wood skin and smooth troweled plaster are innovatively used on the exterior skin to further articulate the geologic conditions of the surrounding valley.Save this picture!The upper volume folds in section and in plan creating a dynamic dialogue with the main level. This level houses the glass walled master bedroom suite that has panoramic views of the San Francisco Bay.Project gallerySee allShow lessAl Rostamini Headquarters / MADArticlesLord Foster receives the Prince of Asturias awardArticles Share Year:  Area:  386 m² Year Completion year of this architecture project Sherman Residence / Lorcan O’Herlihy ArchitectsSave this projectSaveSherman Residence / Lorcan O’Herlihy Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/22128/sherman-residence-lorcan-o%25e2%2580%2599herlihy-architects Clipboard “COPY” Architects: Lorcan O’Herlihy Architects Area Area of this architecture projectcenter_img Houses “COPY” CopyAbout this officeLorcan O’Herlihy ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMill ValleyWoodHousesUnited StatesPublished on May 22, 2009Cite: “Sherman Residence / Lorcan O’Herlihy Architects” 22 May 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorDining tablesB&B ItaliaDining Table – BullSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Atrium Longlight / RidgelightLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsConcreteKrytonSmart ConcreteCompositesPure + FreeFormTechnical Guide – Creating a Seamless Interior and Exterior Material TransitionEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedWire MeshCarl Stahl DecorCableGreen Wall System – FAÇADESCAPE™More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Sherman Residence / LOHA Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream 2005 Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/22128/sherman-residence-lorcan-o%25e2%2580%2599herlihy-architects Clipboard United States Sherman Residence / Lorcan O’Herlihy Architectslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *